[FIN] Ooh, Venäjä on energiamahti - mikä yllätys!
YLE esitti vihdoin energiakysymyksiä käsittelevän dokumentin TV1:llä 7.2.2006. Dokumentti käsitteli pääosin kaasuntuontia Venäjältä Eurooppaan ja prosessiin liittyviä riskejä.
Ohjelmassa oli mm. seuraavia huvittavia kommentteja haasteteltavilta asiantuntijoilta:
"Kukaan ei osannut odottaa Venäjän uutta nousua maailmanmahdiksi energialla pullistelemalla."Juu, ei tietenkään. Ei olisi tarvinnut kuin laskea yhteen: maakaasun kysynnän nousu, Euroopan perinteisten öljy- ja kaasutuottajien tuotantorajat (olivat tiedossa jo 1990-luvun puolivälistä saakka) ja Venäjän huomattavasti isommat fossiiliset varannot.
"Venäjän uusi tilanne yllätti meidät kaikki suomalaiset."No hohhoijaa. Parempi kun ei yleistä kaikkia ihmisiä samaan ryhmään, jos ei itse ole pysynyt asioissa ajan tasalla. Venäjän energiamahdin noususta on kirjoitettu jo vuosia sitten. Jopa Putin itse kirjoitti vuonna 1997 omassa opinnäytteessään aiheesta, kuinka Venäjän luonnovaroja tulee käyttää strategisesti talouden ja maailmanmahdin parantamiseksi.
Miksi Suomessa ei sitten ole huomioitu näitä asioita? Ongelma lienee, että useimmat asiantuntijat ovat lukeneet samoja toisiansa selkäänsä taputtelevia talouslehtiä (FT, TE, WSJ) ja kovin lineaarisesti tulevaisuutta katsovia analyytikkoja, jotka kuvittelevat, että tulevaisuus on kuin tämä vuosi, mutta pari prosenttia parempi. Riskit ovat keskittyneet EU-asioihin ja täysin paperisiin mukaterrorismiuhkiin sitten vuoden 2001.
Ohjelman ansio oli kemiallisten aseiden riskin käsittelyssä: mitä Itämeren pohjassa oikeasti makaa (arviolta yli 50 000 tonnia kemiallisia aseita tynnyreissä ja pommeissa, tuntematon määrä 50-60-luvun teollisuusjätteitä)? Venäjältä rakennettava kaasuputkisto kulkee ainakin yhden tunnetun kemiallisten aseiden upotusalueen päältä.
Politiikan käsittelyn osalta dokumentti jäi kovin ohueksi: putkistojen strateginen asema, Yhdysvaltain vastutuksen motiivit, EU:n energiapolitiikan hajanaisuuden perimmäiset syyt, EU-energiamarkkinoiden liberalisointipyrkimykset ja muut systeemiset vaikuttimet jäivät kovin taustalle.
Dokumentin tekijöille hatun nosto monimutkaisen aiheen monipuolisesta käsittelystä, vaikka Venäjän kaasuvarojen riittävyys ohjelmassa jäikin kokonaan käsittelemättä.
Kaikesta huolimatta, lisää tällaista. Tärkeiden asioiden käsittelyä, eikä saman päivän ykkösuutisten "astronauttien mustasukkaisuusdraama" -saippuaoopperaa.