Friday, 30 May 2008

[FIN] Onko öljyn hinta puhdasta spekulaatiota?



Taloussanomat jatkavat öljyn hinnan uutisointia. Tällä kertaa aiheena on öljyn hinnalla spekulointi. Kommentit uutisen perässä osoittavat, että ihmisillä on vahva epäilys markkinoita kohtaan, mutta hyvin vähän ymmärrystä niiden toiminnasta.

Raakaöljyfutuureilla on vaikea spekuloida.

Miksi? Futuuri on sopimus toimituksesta.

Jos haluaa spekuloida, on käytännössä otettava futuurin takaama öljytoimitus vastaan ja varastoitavat öljy - eli vedettävä myyntierä pois markkinoilta.

Ainastaan tämä voi luoda keinotekoisen tarjontavajeen suhteessa kysyntään, mikä puolestaan voi saada hinnan nousuun: keinottelijat ostavat öljyä, eivätkä myy sitä markkinoille vaan varastoivat sen, jolloin syntyy vaje ja hinta nousee.

Ihan perustason talousteoriaa hinnanmuodostuksesta.

Kuitenkin öljyvarastot ovat maailmanlaajuisesti lähellä ennätysalhaita lukemia.

Eli jos öljyn hinnanmuodostus on spekulaatiota, niin mihin se kaikki markkinoilta pois vedetty öljy on varastoitu? Öljyspekulanttien taskuihin? Tynnyreihin takapihalla? Tuskin.

Tämä kaikki näyttäisi kertovan, että spekulaatio ei voi olla keskeinen syy öljyn spottihinnan nousuun.

Toki todella pitkän maturiteetin futuurisopimuksissa voi olla spekulaatiota: sijoittavat uskovat, että öljyn hinta on tulevaisuudessa korkeampi. Kukaanhan ei tätä voi varmuudella tietää. Joten kyseessä on 'normaalia' markkinoiden spekulaatiota.

Mutta tämä on eri asia kuin päivän hinta.

Päivän hinta muodostuu markkinoilla olevan fyysisen öljyn tarjonnan ja sen kysynnän määrän suhteen. On toisarvoista mitä spekulantti on maksanut futuurisopimuksesta joulukuun 2008-öljylle: markkinat maksavat hinnan sen mukaan, kuinka paljon öljyä on markkinoilla tarjolla, eikä sen hinnan mukaan, mitä spekulantti omasta pienestä öljymäärästään haluaa.

Pitää myös muistaa: että spekulantti ei voi istua öljyn päällä kovin kauaa ja toivoa, että hinta nousee. Öljyn päällä istuminen tarkoittaa varastoimista, mikä luo kuluja, joka laskee tuottoa. Tämän takia öljy virtaa päivämarkkinoilla kovin ohuiden varastojen läpi. Spekulantit eivät siis istuta öljyä varastoissa odottelemassa hintojen nousua.

Toki futuurihinta voi vaikuttaa öljyn päivähintaan - kyse ei siis ole puhtaasta kysynnän ja tarjonnan volyymin kohtaamisesta.

Mutta öljyn hinnan nelinkertaistuminen muutaman vuoden sisällä kertoo jostain muusta kuin pelonsekaisesta pakosta ostaa öljyä mihin hintaan tahansa.

Näyttäisi siis siltä, että kun öljyn hinta nousee kuten viime vuosina, mutta syy on pääosin jossain aivan muualla kuin finanssispekulaatiossa.