Friday, 16 February 2007

[FIN] Uraani... seuraava öljy?

Nyt kun öljyn ja kaasun riittävyydestä alkaa olla laajempaa hermostuneisuutta, on katse sekä rahoitusmarkkinoilla että kysyntää edustavissa valtioissa kääntynyt vaihtoehtoihin. Tarkasti ottaenhan uraani ei voimalassa poltettavana radioaktiivisena materiaalina ole suora korvike kaasumaiselle tai nestemäiselle polttomoottorin käyttöpolttoaineelle. Silti se on yhä merkittävämpi osa koko energiatarjonnan palettia.

Kuinka paljon uraania sitten tuotetaan ?

(C) WISE Uranium Project

Entä mikä on reaktoreiden vuotuinen uraanitarve?

(C) WISE Uranium Project

Huomaa "World Total" lukujen outo ero tuotannon ja käytön välillä.

Maailmassa käytetään joka vuosi enemmän uraania jo käytössä olevissa reaktoreissa kuin mitä sitä tuotetaan.

Outoa, eikö totta. Mistä tulee se loppu käytettävä polttoaine? Käytöstä poistetuista venäläisistä ydinaseista. Mitä tapahtuu, kun tämä ohjelma loppuu noin 3-5 vuoden sisällä?

(C) The Ux Consulting Company, LLC

Toki uraanin hinnassa lienee jo nyt ilmaa, mutta se ei tarkoita, että tarjonta pystyisi vastaamaan nopeasti lähivuosien kysyntään. Ja mikäli näin käy, muuttuu myös hinta, joka ei uraanin kohdalla ole ollut erityisen edullinen viime vuosina:


Eli hintaheilahtelut myös uraanimarkkinoilla voivat muuttua arkipäiväiseksi, aivan kuin öljymarkkinoillakin. Asiaa ei suinkaan helpota se tosiseikka, että sijoittajat ovat hyvin tietoisia tästä volatiliteetin kasvusta ja hakevat nopeita voittoja juuri niiltä markkinoilta, jotka ovat erittäin kysyttyjä ja joissa hintavaihtelut ovat erittäin suuria.