Sunday, 4 February 2007

Öljyhuipun 10 vaihetta - missä menee Suomi?

Entropy Production -blogin naseva viesti viime vuoden keväältä osoitti öljyhuipun käsittelyn viisi vaihetta. Ohessa jatkettu versio aina kymmeneen vaiheeseen saakka:

  1. Kieltäminen - "Öljyhuippu? Juu, on öljy huippu asia, erityisesti nyt kun se maksaa $50/tynnyri ja hinta varmaan vielä laskee."
  2. Suuttumus - "Pirun öljy-yhtiöt riistävät meitä!"
  3. Kaupanteko - "Jos saamme kiinalaiset luopumaan autoista, kaikki on hyvin."
  4. Masennus - "Ei tästä tule mitään, koko nykyinen hyvinvointisivilisaatio tuhoutuu."
  5. Hyväksyntä - "No, näin tulee käymään. Parasta tehdä asialle jotain."
  6. Suunnittelu - "Jos ajaisin työmatkani auton sijaan pyörällä... ostaisin lähiruokaa... hmmm."
  7. Toiminta - "Ajan puolet työmatkoista pyörällä ja ostan välillä luomulähiruokaa. Oloni on jo nyt parempi."
  8. Muutos - "Öljyhuipun vaikutukset näkyvät hitaasti kaikkialla ympärillämme, riittää kun muutumme itse myös hitaasti vastaamaan haasteisiin."
  9. Puhuminen - "Hei, oletko kuullut helposti jalostettavien öljyvarojen loppumisesta?"
  10. Yhteisöllisyys - "Entä jos jakaisimme auton käyttöä naapurin kanssa, perustaisimme ruokapiirin ja uusisimme yhdessä talon eristyksen ja lämmityksen."
Vaiheet eivät ehkä aina noudata samaa kronologista järjestystä jokaisen ihmisen kohdalla ja toiset meistä vain osaavat siirtyä turhien vaiheiden yli nopeammin. Välillä voi myös tulla takapakkia.

Missä kohtaa suomalaiset sitten ovat?

Tuntuu turhalta yleistää kaikki samaan ryhmään, etenkin kun osa on jo valveutunut (öljyhuippu-lista). Tästäkin huolimatta suuren yleisön tietoisuus ei näytä kovin hyvältä. Suomalaiset heiluvat keskimäärin vaiheiden 1 ja 2 välillä, osan valuessa takaisin vaiheeseen 1. Sitä se öljyn hinnan hetkellinen lasku teettää: öljymarkkinoiden spottihinnoista muodostuu ihmisen kuva tulevaisuudesta.